Värmdö Led & Ryggklinik
Värmdö Rygg & Ledklinik - En klinik för idrotts- och arbetsskador

"En klinik för idrotts- och arbetsskador"

Orsaker till ryggsmärta

Inaktivitet t ex mycket stillasittande leder till en försämrad cirkulation, stelhet, svaghet och värk. Man tål vardagsrörelserna sämre.

Egenvård
Smärta pga inaktivitet blir ofta bättre av att öka aktiviteten t ex att ta regelbundna promenader, att ta trapporna istället för rulltrappan, att göra pausrörelser vid datorn, genom att t ex resa sig upp för att hämta pärmen ökar cirkulationen i ryggens diskar och muskelspänningen släpper.

Behandling
Om smärtan inte släpper bör man kontakta en sjukgymnast för bedömning av smärtan, behandling och råd om träning. Behandlingen hos sjukgymnasten kan t ex vara att lindra smärta och öka rörlighet med s k manuell behandling. Om du är stel arbetar sjukgymnasten med mjuka töjningar och behandlingar mellan kotorna så att lederna rör sig bättre och smärtan släpper. Sedan får du övningar som du själv kan utföra för att behandla och förebygga dina besvär.

Om du är okoordinerad arbetar vi mer med ett individuellt träningsprogram och hållningsträning. Sjukgymnaster med en OMT utbildning är specialiserade i att undersöka och behandla rygg- nack- och ledsmärta.

Förebygga
Regelbunden träning som passar just dig. Om du är ovan att träna är det viktigt att komma igång långsamt, börja med promenader, stavgång, lätta rörelser för rygg och nacke- axlar som du gör regelbundet gör ofta underverk. Man kan sedan öka aktiviteten med t ex ryggymnastik, eller liknande träning som innehåller lugna rörelser för att träna smidighet och styrka.

Smärta p g a överbelastning

t ex ett tungt lyft, kan leda till en "stukning" av ryggens muskler och ledband och efterföljande smärta.

Egenvård
Smärta p g a överbelastning brukar släppa inom några dagar till en vecka och är ofarlig. Man bör ta det lugnt några dagar för att sedan komma igång igen med promenader för att cirkulationen ska öka, läkningen ska förbättras och för att man inte ska bli försvagad. Sedan kan man successivt komma igång med ett träningsprogram.

Behandling
Om inte smärtorna blir bättre inom 1-2 veckor kan man ta kontakt med sjukgymnast för att få hjälp med behandling och ett träningsprogram.

Förebygga
Vara vältränad, för att tåla vardagens krav på kroppen. Tänka sig för vid
lyft , genom att använda den s k muskelkorsetten vid lyft, d v s att aktivera rygg och bukmusklerna, så avlastas ryggen vid lyftet.

Felaktig arbetsställning

Smärtan kan ibland uppstå p g a felaktig arbetsställning. Fel inställning av bord och stol samt felaktig teknik vid dataarbete kan överbelasta leder och muskler så att smärta uppstår. Man kan t ex få smärta i en arm eller nackvärk.

Behandling
Här är det viktigt att man kallar in en ergonom som analyserar din arbetsställning, för att sedan göra eventuella ändringar, t ex att man får ett höj- och sänkbart bord så att man kan variera sin arbetsställning, eller att m an utför s k arbetsrotation så att man inte endast arbetar med en ensidig rörelse för mycket.

Orsaker till långvarig smärta

-Oro för vad smärtan beror på. Man har inte fått någon bra förklaring till vad orsaken är till smärtan. Man blir rädd att röra sig för att man tror att skadan ska bli sämre igen och smärtan ska komma tillbaka, detta leder till att man blir inaktiv och svag och då tål man ännu mindre och får ännu lättare mer ont, d v s en s k ond cirkel har utvecklats.

Behandling
Att få hjälp av sjukgymnasten att långsamt bygga upp ett träningsprogram där man utsätter ryggen för successivt ökad belastning, sedan ökar man träningen mer och mer så att du tål ännu mer och ryggen blir stark igen. Detta minskar återfall i smärta. Man bryter den onda cirkeln.

Stress
Tidspress leder till att man rör sig mer okoordinerat och kan lätt överbelasta sig, man glömmer bort sin rygg.

Mental stress

Oro t ex pga omorganisation på arbetet eller andra kriser i livet kan direkt ge muskelspänningar som i sin tur kan ge smärtor.

Egenvård, förebyggande
Ändra inställning till arbetet, att sänka kraven på sig själv eller att via samtal med sin chef sänka de krav du har från arbetet. Det kan vara så att kraven är för högt ställda i förhållande till den tid du har, eller att du är understimulerad.

Träning
Om du är spänd och har svårt att slappna av kan yoga eller avspänningsträning vara bra träningsformer. Ta en paus, ligg ned hemma och slappna av, lyssna på musik. Detta minskar muskelspänningen så att smärtan släpper, det frigör även kroppens egna smärtlindrande substanser.

Av Ola Benjaminsson, leg sjukgymnast, OMT examen.

Tillbaka till Om skador