Värmdö Led & Ryggklinik
Värmdö Rygg & Ledklinik - En klinik för idrotts- och arbetsskador

"En klinik för idrotts- och arbetsskador"

Muskelbristning i vaden

Av Ola Benjaminsson, leg sjukgymnast, specialist i Ortopedisk Manuell Terapi och Idrottsmedicin. Värmdö Rygg- och Ledklinik, Gustavsbergsbadet.

Skademekanism

Muskelbristning i vaden (s k tennis-leg) uppstår genom en uttöjning med bristning i övergången mellan muskel och sena. Skadan uppstår oftast i samband med snabb muskelaktivering som vid snabba vändningar, snabba löpningar eller hopp.

Symtom

Vid skadan får man en akut smärta på insidan av vaden ungefär mitt på underbenet. Man får svårt att gå på benet och man kan först misstänka en hälsenebristning. Det kan uppstå en blödning och svullnad i området för bristningen.

Behandling

Akut används tryckförband och eventuellt kyla i smärtlindrande syfte. Inom 1-2 dagar påbörjas lätt rörelseträning som följs av koordinationsträning som sedan stegras till styrketräning. Om övningar påbörjas tidigt går läkningen snabbare och slutresultatet blir bättre. Kontakta en sjukgymnast som kan hjälpa till att lägga upp ett bra träningsprogram för skadan. Det är viktigt att avsluta rehabiliteringen innan återgång i spel. I slutfasen bör man lägga stor vikt på muskelns töjbarhet, spänst och uthållighet.

Prognos

En bristning i vadmuskeln läker oftast bra. Om man via bra rehabilitering återfår full muskelkraft och muskellängd har man sällan några besvär senare. Om behandlingen däremot varit vila, kan skadan läka med en ärrbildning, vilket leder till en förkortad muskel, risken för att skada sig igen ökar och man får kvarstående besvär med smärta och dålig muskelfunktion. Rehabiliteringstiden är 4-6 veckor, men för att återgå i fullt spel igen på hög nivå 8-12 veckor.

Förebygga

Man kan förebygga bristningar genom att lägga god tid på uppvärmning med löpningar, stretching samt tåhävningar innan spel (cirka 15 minuter ). Efter en gammal bristning finns ofta en skillnad i muskelstyrka mellan skadad muskel och normal muskel . Det är viktigt att återfå full styrka i den skadade muskeln.

För mer frågor angående muskelbristningar i vaden eller andra skador kontakta Ola Benjaminsson 070-7478198 eller mejla en fråga på ola@ryggledklinik.se

Tillbaka till Om skador